Stookolie prijzen

Wanneer men elke dag de dagprijs van stookolie op zou zoeken dan zou men al snel merken dat deze vrijwel dagelijks verandert. Deze prijsveranderingen hebben met verschillende factoren te maken. Zo is de dagprijs van stookolie onder andere afhankelijk van de prijs van een vat ruwe olie op de wereldmarkt.

overstappen banner

De oliemarkt is op haar beurt weer te beïnvloeden door een groot aantal factoren van buitenaf zoals bijvoorbeeld de politieke situatie in de regio’s waar de oliewinning plaatsvindt. In een groot deel van de gevallen worden aardolie immers gewonnen in gebieden waar er sprake is van een politieke situatie die zeer onstabiel kan worden genoemd. Al bij kleine conflicten op politiek gebied kan dit grote gevolgen hebben voor de olie- en dus de stookolieprijs.

Maar ook de oliereserves die overal ter wereld maar zelfs ook per land aanwezig zijn hebben invloed op de hoogte van de stookolieprijzen. Soms is de vraag namelijk aanzienlijk groter dan de producenten van stookolie aan kunnen bieden waardoor de prijzen in de lift terecht kunnen komen.

Toch is de dagprijs van stookolie die onder andere op het internet en in de kranten wordt vermeld niet altijd de prijs die de consument ook daadwerkelijk moet betalen voor een liter stookolie. Bij een aantal leverancier kan men als consument namelijk profiteren van bepaalde kortingen en aanbiedingen waardoor de stookolieprijzen weer zullen dalen. Het kopen van relatief grote hoeveelheden stookolie zorgt er eveneens vaak voor dat de consument een lagere stookolieprijs hoeft te betalen. De dagprijs voor stookolie kan dan eerder als een maximumprijs worden beschouwd.

samenom banner