Stroom

In de volksmond is het woord voor elektriciteit veelal stroom. Stroom kan worden onderscheiden in een aantal verschijnselen rond statische elektrische ladingen (in de elektrostatica bestudeerd) en bewegende elektrische ladingen (die door de elektrodynamica wordt bestudeerd) en ook wel stroom genoemd wordt door veel mensen.

overstappen banner

Door de elektriciteitsleer zijn er tal van toepassingen mogelijk geworden. Dit is met name mogelijk doordat binnen de elektrotechniek de elektriciteitsleer over heel te onderzoeken vlak wil verkennen en daar waar mogelijk verder wil ontwikkelen. Verschijnselen die met stroom te maken hebben zijn, in tegenstelling tot de meeste andere natuurkundige verschijnselen, in de meeste gevallen nauwkeurig te meten en zelfs van tevoren te berekenen.

Stroom is, net zoals het vuur, geen uitvinding die door de mens is gedaan. Men heeft alleen maar het opwekken van stroom geleerd evenals hoe men deze stroom kon gebruiken en zelfs kon beheersen. In de natuur komt stroom immers al voor bijvoorbeeld in de vorm van bliksem of de stroom die de sidderaal op kan wekken.

In de huidige maatschappij is stroom bijna niet meer weg te denken. In het dagelijks leven gebruikt men namelijk erg veel apparaten die worden gevoed door elektriciteit. Voor heel veel zaken die men vroeger handmatig verricht zijn er vandaag de dag elektrische apparaten te vinden. Zette men vroeger nog een heerlijke kop koffie door water handmatig op een filter met handgemalen koffie te schenken, tegenwoordig wordt er water en de benodigde hoeveelheid koffie in een elektrisch koffiezetapparaat gedaan en met behulp van elektriciteit wordt er een lekker kop koffie gezet terwijl men de handen vrij heeft voor andere zaken.

samenom banner