Onder een tarief wordt een verzameling van vaste bedingingen verstaan. Zo is het stroomtarief met name de prijs voor het verstrekken van elektriciteit gedurende een bepaalde periode.
Bijna elke stroomleverancier hanteert een eigen tarief. Dit tarief is, bij alle energieaanbieders, gebaseerd op de kosten die worden gemaakt om stroom op te kunnen wekken maar ook uit kosten die verder komen kijken bij het leveren van deze stroom aan de consument. Hierbij kan men denken aan de kosten die worden gemaakt voor het transport van de stroom van de energiecentrale via het netwerk naar de consument en aan de kosten die het verlenen van een bepaald servicepeil met zich mee zal brengen.
In veel gevallen hanteren stroomleveranciers meerdere tarieven. Zo kennen ze het zogenaamde dag- en nachttarief waarbij het gebruik van stroom na een bepaalde tijd aanzienlijk goedkoper wordt dan wanneer men dit gewoon overdag zou doen. Verder kan men bij een aantal energieleveranciers een vast contract afsluiten wat betekent dat men gedurende een overeengekomen periode geen prijsveranderingen zullen worden doorgevoerd door de leverancier en dat de consument niet tussentijds zal overstappen naar een concurrent.
Zeker in tijden dat energie steeds duurder wordt kan het verstandig zijn om eens goed rond te kijken op de elektriciteitmarkt. Alleen op die manier kan men de goedkoopste aanbieder van stroom vinden en dus elektriciteit afnemen tegen het meest aantrekkelijke tarief. Op jaarbasis kan dit namelijk aanzienlijk wat geld besparen.
Voor grootverbruikers van stroom hanteren een groot aantal elektriciteitsleveranciers speciale tarieven. Ze zijn immers verzekerd van een grote afname en kunnen daardoor de stroom goedkoper aanbieden.
Ieder bedrijf dat stroom levert hanteert haar eigen tarieven die, al dan niet, gekoppeld zijn aan de olieprijzen op de wereldmarkt. Daarnaast bieden vele van hen ook nog eens allerlei voordelige tarieven aan wanneer men in de daluren stroom gebruikt. Op die manier probeert men immers het stroomgebruik in de piek- en daluren zoveel mogelijk naar elkaar toe te brengen zodat het netwerk regelmatig zal worden belast. Hierdoor is de kans op storing immers minder groot dan wanneer men met extreme dalen en pieken moet werken.
De meeste stroomleveranciers hanteren een normaal- of dagtarief en één of meerdere tarieven die korting geven op elke kwh die tijdens een bepaalde periode gedurende de daluren wordt afgenomen. Hierbij kan men niet alleen het nachttarief onderscheiden maar ook het weekendtarief of zelfs een combinatie van beide.
Wanneer een consument tegen een voordeliger tarief stroom wil gaan afnemen dan zal echter wel het vastrecht omhoog gaan. Dit hoeft echter bij voldoende afname in de voordelige periode geen enkel probleem te zijn en is men aan het einde van het jaar alsnog voordeliger uit dan bij afname tegen het normale stroomtarief en een lager vastrecht.
Mensen die stroom willen besparen, uit financieel of milieubewust oogpunt, kan het heel handig zijn om de talloze verschillende stroomleveranciers en hun mogelijkheden eens goed onderling te vergelijken. Op die wijze kan men namelijk het voordeligste stroomtarief voor een persoonlijke situatie bepalen.
Op het internet zijn een aantal handige websites te vinden die verschillende aanbieders van stroom en hun tarieven met elkaar vergelijken. Vaak heeft de consument zelfs de mogelijkheid om direct van leverancier te wisselen (mits er reeds geen contractuele verplichtingen bij een andere aanbieder lopen natuurlijk).