Stroomverbruik computer

Het stroom verbruik van een gemiddelde desktopcomputer met LCD-monitor is jaarlijks zo’n 230 kWh. Heeft de computer een oude beeldbuis monitor dan is het verbruik zelfs 45 kWh. Laptops zijn met een verbruik van circa 110 kWh per jaar aanzienlijk zuiniger.
Naast de computer en de monitor verbruiken ook de randapparaten stroom. Jaarlijks komt dit verbruik van een printer, router/modem en speakers bij een gemiddeld gebruik op ongeveer 95 kWh.
Verschillende apparaten, zoals een aantal router/modems, beschikken niet over een aan/uitschakelaar en verbruiken dus altijd stroom zelfs als het apparaat uitstaat. Het apparaat kan dan nog een vermogen van enkele Watt hebben. Randapparatuur die hun stroom uitsluitend met behulp van de USB-poort van de computer krijgen gebruiken niet meer dan 2,5 W.

overstappen banner

De meeste gebruikers van computers benutten niet alle mogelijkheden om stroom te kunnen besparen. Door stroombesparende maatregelen toe te passen kan men per jaar tientallen euro’s besparen.

Door de optie energiebeheer op een computer in te stellen schakelt deze automatisch over naar een energiebesparende stand wanneer deze een bepaalde tijd niet gebruikt wordt. Hoe eerder de computer zich in de energiebesparende stand zet, hoe groter de energiebesparing zal zijn.

Computermonitoren die in slaapstand staan gebruiken aanzienlijk minder energie. Met de optie energiebeheer kan men ervoor zorgen dat de monitor na enkele minuten inactiviteit over zal gaan naar de slaapstand.
Men bespaart eveneens stroom door de apparatuur na gebruik stroomloos te maken. Dit kan door de computer en de randapparatuur op een stekkerdoos met schakelaar te zetten.

Men kan stroom besparen als men de computer bij werkonderbrekingen meteen in de slaap- of sluimerstand zet. Bij energiebeheer is er een bepaalde wachttijd voordat de computer en de monitor in een energiebesparende stand zullen komen. Vaak komt de computer niet meteen in de stand die het meest energiezuinig is.

samenom banner