Stroomverbruik koelkast

Het gemiddelde verbruikt van een huishouden bedraagt ruim 3.500 kWh elektriciteit op jaarbasis. Circa 17% hiervan gaat aan koelkasten en vriezers (590 kWh op. Bij het opwekken van stroom komt onder andere CO2, een schadelijk broeikasgas, vrij. Het is dus niet alleen maar belangrijk voor de portemonnee van de koelkastbezitter om een zuinige koelkast in huis te hebben maar zeer zeker ook voor het milieu.

overstappen banner

Mensen die een oude of tweede koelkast in huis hebben omdat één exemplaar niet voldoende ruimte biedt doen er goed aan om een exemplaar aan te schaffen dat wel voldoet aan hun behoefte aan koelruimte. Een koelast die namelijk is afgestemd op het gebruik zal immers minder stroom verbruiken dan twee koelkasten. Zeker wanneer men hier een oud exemplaar bij heeft zitten kan dit een aanzienlijke besparing aan stroom betekenen.

Verder is een goed onderhouden koelkast in de regel ook minder stroomverspillend dan een exemplaar waarvan bijvoorbeeld de rubbers zijn versleten en dus de deur niet goed meer sluit. Hierdoor verdwijnt er kou uit de koelkast waardoor er extra stroom moet worden gebruikt voor extra koeling.
Een koelkast die niet voldoende gevuld is koel voornamelijk lucht. Het is dus aan te raden een koelkast aan te schaffen die aansluit bij de behoefte van de bezitters. Zet bovendien nooit warme producten in de koelkast dit zal het verbruik immers hoger maken omdat de temperatuur binnenin zal stijgen. Ontdooien van bevroren producten is juist wel aan te raden omdat dit de koelkast juist helpt koelen en dus energiebesparend werkt.

Het stroom verbruik van een koelkast wordt verder bepaald door de plaats waar deze is neergezet. Staat de koelkast naast een warme radiator dan zal deze harder moeten koelen en dus meer stroom nodig hebben. Is de ruimte dus koeler dan is de koelkast zuiniger met stroom.

samenom banner