Stroomverbruik pc

Vanaf het ontstaan van de PC is het stroomverbruik steeds verder toegenomen met name doordat de processors en videokaarten steeds sneller worden. Er zijn processors die wel tot 130 Watt aan stroom verbruiken. Dit geldt ook voor de laatste generatie grafische kaarten dit zijn namelijk ook echte stroomvreters geworden omdat ze tot wel 135 Watt verbruiken. Tegenwoordig heeft een PC al te weinig voeding bij 400 Watt en meer. Natuurlijk is het dat een high-end systeem meer zal verbruiken dan een low budget variant.

overstappen banner

Het stroomverbruik kan men eenvoudig meten, wanneer men uiteraard in het bezit is van een stroomverbruikmeter. Het stroomverbruik van een elektrisch apparaat wordt uitgedrukt in Watt. Daarentegen wordt het totale energieverbruik in kilowatt per uur, ofwel kWh aangegeven. Het aantal kWh dat men verbruikt is dan ook de hoeveelheid stroom die men moet betalen aan de leverancier van deze stroom.
1 kWh is de hoeveelheid stroom die een apparaat van 1000 Watt in 1 uur zal gebruiken. Wanneer een PC gemiddeld 250 Watt gebruikt men dus na 4 uur pas 1 kWh verbruikt. Wanneer men wil gaan uitrekenen hoeveel een PC per jaar aan stroom gaat kosten kan met de volgende formule:

Gemiddeld verbruik gedeeld door 1000 maal het gemiddeld aantal uren per dag dat men de pc gebruikt x 365 dagen x de stroomprijs per kWh.

Vandaag de dag is het dus geen goed idee om de PC 24 uur per dag en zeven dagen per week aan te laten staan. Dit kost namelijk niet alleen een aanzienlijk geldbedrag maar is zeer zeker ook een enorme belasting voor het milieu.

samenom banner