Men kan het zichzelf bijna niet meer voorstellen dat er geen elektrische apparaten meer zouden zijn in ons dagelijks leven. Men zou dan weer terug moeten stappen naar een tijd ruim zestig jaar geleden toen het nog niet gewoon was om een apparaat of toestel op stroom te gebruiken. Door de elektrische apparaten van tegenwoordig worden niet alleen bepaalde klussen lichter gemaakt maar zelf ook helemaal uit handen genomen.
Hoewel deze elektrische apparaten het leven van alle dag veel comfortabeler hebben gemaakt zit er ook een nadeel aan namelijk: stroom opwekken kost geld en vervuild, in de meeste gevallen nog, het milieu doordat er CO2 wordt uitgestoten bij de opwekking ervan. Bovendien moet men de laatste tijd steeds meer betalen voor de geleverde stroom.
Met andere woorden: huishoudens waar veel stroom wordt verbruikt zullen dan ook een hoge elektriciteitsnota kunnen verwachten. Huishoudens waar men juist zuinig met stroom omgaat zullen dit merken in hun portemonnee. Energiezuinige apparaten, spaarlampen en een Hr-ketel kunnen hier al een heleboel aan meehelpen. Evenals diverse maatregelen om onnodig stroomverbruik tegen te kunnen gaan zoals geen stand-bystand meer voor elektrische apparaten maar deze direct uitzetten.
Verder kan men geen verlichting laten branden in ruimtes waar niemand aanwezig is, geen halve trommel met wasgoed gaan wassen en de was aan de lucht laten drogen in plaats van in de wasdroger. Met dergelijke maatregelen doet men zowel de eigen portemonnee als het milieu een groot plezier.
Voor een groot aantal huishoudelijke apparaten is tegenwoordig een energielabel verplicht waarop de consument direct kan zien of dit een energiezuinig exemplaar is of juist niet.