Subsidie warmtepomp aanschaffen
Warmtepomp aanschaffen. Heb je recht op subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp? Een warmtepomp aanschaffen doe je niet zomaar natuurlijk. De prijzen voor een nieuwe warmtepomp variëren tussen de 4.000 en 22.500 euro namelijk. Gelukkig is zijn er mogelijkheden om subsidie te krijgen als je besluit een warmtepomp aan te schaffen. Het goedkoopste type warmtepomp is de hybride variant. Deze ligt tussen de 6.000 en 8.500 euro ongeveer. Deze warmtepompen werken i.c.m. je cv-ketel. Met zo’n warmtepomp ben je dus niet volledig van het gas af.
All Electric warmtepomp
Ga je voor een all-electric luchtwarmtepomp, dan betaal je al snel 8.000 tot 16.000 euro. De duurste warmtepompen zijn de all-electric bodemwarmtepompen. Deze kosten minimaal 10.000 euro met prijzen oplopend tot 22.500 euro.
Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor aanschaf warmtepomp?
Welk type warmtepomp je ook kiest, op bijna elke warmtepomp kun je subsidie krijgen. Kies je een hybride variant, dan krijg je ongeveer 2.000 – 3.000 euro subsidie. Voor een volledige elektrische warmtepomp op basis van lucht/water ontvang je tussen de 2.000 en 3.750 euro aan subsidie. De hoogst haalbare subsidie wordt verstrekt als je gaat voor een volledig elektrische warmtepomp op basis van bodemwarmte. Hierbij ontvang je 3.750 tot 5.100 euro aan subsidie.
Hoe hoog is de subsidie aanschaf warmtepomp?
Hoe hoog de subsidie precies is ligt aan het energielabel en het vermogen van de warmtepomp. Op rvo.nl kun je exact zien hoeveel euro subsidie je krijgt voor welk apparaat. Dat is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van een nieuwe cv ketel aanschaffen. Want omdat de overheid van het gas af wil, krijg je daar, een cv ketel op gas, géén subsidie op.
ISDE-subsidie
Je kunt gebruik maken van de zogenaamde ISDE-subsidie als je een warmtepomp laat plaatsen in een bestaande woning. Is het vermogen groter dan 1 kW, dan profiteer je van 30% subsidie, gebaseerd op de totale investeringskosten. Dit was eerst 20%, dus de overheid heeft het nog aantrekkelijker gemaakt om een warmtepomp aan te schaffen.
Mogelijkheden in je woning
Je weet nu dat er voldoende subsidiemogelijkheden zijn als je een warmtepomp gaat aanschaffen en van het aardgas af wilt. Voordat een warmtepomp geplaatst is moet je wel een aantal stappen doorlopen. Zo moet je eerst nagaan welke mogelijkheden er zijn in je woning. Niet elk type warmtepomp kan in elke woning geplaatst worden. Neem contact op met een installateur en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Als je die eenmaal helder hebt kun je een keuze maken, ook rekening houdend met je budget uiteraard. Woon je in een appartement, dan kan de energie bespaar lening interessant zijn. Samen met de VVE kun je een lening krijgen waarmee je de warmtepompen kunt bekostigen. het nationaal warmtefonds maakt dit mogelijk, zonder dat er verborgen kosten om de hoek komen kijken. Daarnaast kun je de lening eventueel vervroegd aflossen.