Vandaag de dag is de hamvraag voor de meeste gebruikers van zonnepanelen of de prijsdalingen, die de laatste tijd hebben plaatsgevonden, het ook eenvoudiger maken om de investering die men heeft gedaan in zonnepanelen ook betekenen dat deze sneller zijn terug te verdienen. Uiteraard spelen de subsidie die de overheid hiervoor in het leven heeft geroepen een belangrijke rol.
Hoewel de overheid stelt dat men een installatie van zonnepanelen na 125 jaar kan hebben terugverdiend zijn veel mensen tegenwoordig een andere mening toegedaan. Met de lagere prijzen zoals die tegenwoordig voor panelen worden berekend is de terugverdientijd ook aanzienlijk korter geworden. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het type dat men heeft gekocht kan men soms de terugverdientijd zelfs terugbrengen tot minimaal zeven jaar en maximaal twaalf jaar.
In vergelijking tot andere Europese landen, zoals Duitsland en Belgiƫ, doet de Nederlandse overheid volgens sommigen maar weinig om de zonne-energie te steunen. Zolang de subsidies niet steviger zullen worden zal de zonne-energie en hiermee het gebruik van zonnepanelen sterk worden benadeeld en daardoor achterblijven.
Anderen zijn op hun beurt juist weer kritisch over de grootschalige aanpak van Europa op het gebied van het verstrekken van subsidies voor zonne-energie. Bedrijven uit Aziƫ die zonnepanelen op de markt brengen hebben namelijk jarenlang veel winst kunnen maken doordat ze hun prijzen voor de levering ervan afgestemd hadden op het subsidiebeleid dat in Europa werd gehanteerd. Op het moment dat een land de subsidie dan verlaagd zal de prijs van een zonnepaneel eveneens kunnen dalen. Hoewel dit, voor de fabrikant, zal leiden tot een kleinere winstmarge betekent dit echter geen situatie waarin men massaal onder de eigenlijke kostprijs moet gaan produceren. Deze daling van de kostprijs zal de terugverdientijd overigens nog verder gaan verkorten.