Thermostaat verwarming

De beheersing van de temperatuur in een woning of ander gebouw is van grote invloed op het gevoel van comfort. Bij thermostaten kan men onderscheid maken tussen een zogenaamde centrale en een individuele regeling. Van beide regelmtheodes zijn zowel handmatige als automatische uitvoeringen op de markt gebracht.

overstappen banner

Bij de individuele regeling (ook wel de democratische regeling geheten) wordt het water in het centrale verwarmingssysteem door middel van de ketelthermostaat constant warm gehouden (hierbij gebruikt men een regeling die weersafhankelijk is om zo voor een aanpassing op de buitentemperatuur te kunnen zorgen), en is per ruimte het gewenste niveau van comfort in te stellen met behulp van een thermosstatisch geregelde radiatorkranen.

Bij een centrale regeling wordt de verwarming geregeld door één enkele thermostaat. Deze bevindt zich dikwijls in de huiskamer op de wand. Deze zorgt ervoor dat de temperatuur in deze kamer gelijk aan de ingestelde waarde zal blijven. De thermostaat doet dit door de brander van de cv-ketel al naar gelang de behoefte aan of uit te zetten.

Wanneer met name de woonkamer wordt gebruikt dan is een centrale regeling het meest ideaal. Een individuele regeling is gewenst wanneer ook overige vertrekken frequent gebruikt worden bijvoorbeeld een studeerkamer of een werkkamer. Hiermee hangt de keuze tussen een centrale regeling of een individuele regeling af van onder andere de samenstelling van een huishouden.

Men kan echter ook een thermostaat op elke radiator in het pand plaatsen zodat die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gebruikt. Een dergelijke thermostaat wordt ook wel een radiatorthermostaat of thermostaatkraan genoemd. Naast de diverse soorten thermostaten in de leefruimtes bevindt zich ook nog een thermostaat in de ketel van het centrale verwarmingssysteem. Deze regelt de temperatuur van het te verwarmen water.

samenom banner