Iedereen heeft ze vast wel eens gezien. Lampjes voor in de tuin die men eenvoudig in de bodem kan prikken zonder dat er elektriciteitskabels aan te pas hoeven te komen. Ze produceren namelijk hun eigen stroom doordat ze zijn uitgerust met kleine zonnepaneeltjes. Overdag nemen deze paneeltjes zon- of daglicht op en zetten dit wanneer het donker is om in elektriciteit. Hierdoor kan er een lampje enige uren gaan branden en de tuin voorzien van een vaak sprookjesachtig licht.
Vandaag de dag is deze tuinverlichting in allerlei soorten maten verkrijgbaar. Naast lantaarntjes en futuristisch ogende lampjes is de tuinverlichting tegenwoordig ook verwerkt in allerlei tuinbeelden en andere objecten die men buiten kan plaatsen zoals namaak stenen of een eenvoudige staaf waarmee men een tuinpad kan markeren in het donker.
Doordat er in de meeste gevallen zogenaamde LED-lampjes worden gebruikt bij deze vorm van tuinverlichting is er maar weinig stroom nodig om hen te laten branden. Het kleine zonnepaneeltje kan dus volstaan met een minimum aan zon- of daglicht om toch voldoende vermogen te kunnen generen.
De kosten voor de productie van deze tuinverlichting is relatief laag waardoor men al een lampje kan kopen voor slechts enkele euro’s. Wel moet men rekening houden met de kwetsbaarheid van de zonnepaneeltjes. Wanneer ze worden aangeraakt kunnen ze vrij snel beschadigen en is vervanging meestal niet rendabel. Er zouden dan namelijk meer reparatiekosten moeten worden gemaakt dan het lampje aanvankelijk heeft gekost. Vervanging van een lampje op zonne-energie is in de meeste gevallen dan ook een betere, en vooral goedkopere optie.