Verbruik computer

Het is niet moeilijk om het energieverbruik van computers omlaag te krijgen. Dit kan onder andere door een zuinige computer te kopen en dezer energiebewust te gebruiken.

overstappen banner

Ongeveer 10% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden komt voor rekening van de computer en diens randapparatuur, zoals printers, scanners, router of modems, boxen, webcams en externe harde schrijven.
Per jaar verbruikt een gemiddelde desktopcomputer met een LCD-monitor verbruikt circa 230 kWh. Heeft de computer nog een oude beeldbuis monitor dan is het verbruik 45 kWh. Laptops zijn met een verbruik van zo’n 110 kWh een stuk zuiniger.

Naast de computer en de monitor zal ook de bijbehorende randapparatuur energie verbruiken. Jaarlijks bedraagt dat voor een printer, router of modem en een setje boxen bij een gemiddeld gebruik zo’n 95 kWh.

Verschillende apparaten, zoals een aantal router en modems, hebben geen knop om deze aan- en uit te zetten waardoor ze dus constant stroom verbruiken. Zelfs wanneer een apparaat (zoals bijvoorbeeld een printer) niet aanstaat kan dit nog een vermogen van een aantal Watt hebben. Randapparatuur die hun stroom uitsluitend uit een USB-poort van de computer halen, gebruiken niet meer dan 2,5 W. Dit zijn bijvoorbeeld boxen, scanners en externe harde schijven,
Een groot aantal computergebruikers benutten niet elke mogelijkheid om energie te besparen. Door dergelijke maatregelen toe te passen kan men per jaar tientallen euro’s besparen

Laptops verbruiken minder elektriciteit dan desktopcomputers. Laptops zijn zeker de helft zuiniger. Wanneer men een externe monitor aansluit op de laptop zal dit verschil voor een groot deel teniet worden gedaan

Men kan het beste een computer kopen die past bij het individueel gebruik. Een krachtige computer verbruikt immers meer energie dan een systeem dat eenvoudiger is. Ook dit gebruik, dus de duur en de soort activiteiten, is belangrijk voor het totale energieverbruik.

samenom banner