Verbruik gas gemiddeld

Al jarenlang wordt er door verschillende organisatie uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik per jaar van 1850 M3. Vanaf 2009 is dit verbruik echter bijgesteld tot 1800 M3 omdat de laatste jaren het verbruik van gas aanzienlijk is gedaald. Het verbruik is gebaseerd op een gemiddeld huishouden in Nederland.

overstappen banner

Om het eigen gemiddeld gasverbruik te kunnen bepalen is het nodig om elke maand het aan M3 gas te noteren. Op die manier krijgt men na verloop van tijd een goed beeld van het verbruik van gas van het eigen huishouden. Door dit te vergelijken met het landelijk gemiddeld of met een gelijkwaardig huishouden in een gelijksoortige woning kan men redelijk goed bepalen of het gemiddelde verbruik van gas normaal is of dat men beter wat kan gaan bezuinigen.

Dit kan door gasbesparende maatregelen te treffen binnen het huishouden. Door onder andere de thermostaat van de verwarming lager of uit te zetten wanneer men niet thuis is en deze een graad lager te zetten dan men gewend is kan men per jaar enkele tientallen euro’s besparen.

Om het gemiddelde gasverbruik nog verder te verlagen kan men de woning voorzien van dubbel glas en een goede dak- en muurisolatie. Hierdoor kan er minder warmte naar buiten ontsnappen en zal de verwarming minder vaak en minder lang hoeven te branden.

Een energiezuinige verwarmingsketel draagt eveneens bij aan het verlagen van het gasverbruik. Wanneer men de oude verwarmingsketel gaat vervangen is het aan te raden om een zogenaamde Hoog Rendement ketel aan te schaffen. Dit is een verwarmingsketel die minder gas nodig heeft om toch een goed rendement te behalen.

samenom banner