Met het verbruik van een warmtepomp wordt de hoeveelheid energie bedoeld die nodig is om een dergelijke pomp te laten functioneren. Een warmtepomp heeft echter een vreemde, maar gunstige, eigenschap namelijk dat er meer energie wordt geproduceerd dan dat er aanvankelijk wordt gebruikt. Met andere woorden: wanneer er 1 kWh aan energie in een warmtepomp wordt gestopt door middel van bijvoorbeeld elektriciteit dan zal de opbrengst aan warmte meer bedragen dan deze 1 kWh. In een groot aantal gevallen zal de opbrengst vele malen hoger zijn dan het verbruik.
Wat het exacte verbruik van een warmtepomp is, is afhankelijk van de soort pomp, de energiebron die wordt gebruikt om de warmtepomp te laten functioneren en de mate van isolatie van het pand dat verwarmd dient te worden. Bovendien is het verbruik van een warmtepomp geen constante factor maar zal door de temperatuurschommelingen gedurende een jaar kunnen variƫren. In koude periodes zal het verbruik immers hoger zijn dan wanneer de temperatuur gaat stijgen.
Om het verbruik van een warmtepomp zo klein mogelijk te kunnen houden is het noodzakelijk om een pand van een deugdelijke isolatie te voorzien. Op die manier is de mogelijkheid dat er warmte naar buiten ontsnapt namelijk het kleinst en hoeft er niet extra te worden verwarmd. Men kan zo volstaan met het gebruik van een warmtepomp die een lager vermogen nodig heeft. Met andere woorden: waar men minder energie in hoeft te stoppen dan wanneer er veel tochtgaten in een woning aanwezig zijn en waar veel extra warmte nodig is om het comfort op peil te kunnen houden.