Vergelijken

In Nederland wordt er als energiebron binnen huishoudens met name gebruik gemaakt van elektriciteit en aardgas. Doordat de energieprijzen de laatste jaren sterk in de lift zitten doen veel consumenten er goed aan eens een vergelijking te maken tussen de verschillende energieleveranciers en de mogelijkheden die zij te bieden hebben. Dit is namelijk een goede manier om geld te kunnen besparen op de energienota’s.

overstappen banner

Om nieuwe klanten aan te trekken zetten diverse energieleveranciers speciale acties op touw waarbij de kersverse klanten kunnen genieten van extra gunstige tarieven. Aan een dergelijke actie zijn meestal wel een aantal voorwaarden verbonden zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een contract voor een bepaalde tijd.

Vaak zijn contracten die men aangaat met een energiebedrijf voor een vastgestelde periode net iets voordeliger per gebruikte eenheid energie dan wanneer men een variabel contract zou afsluiten bij dezelfde aanbieder. De variabele prijzen worden een aantal malen (meestal twee) per jaar aangepast aan bijvoorbeeld de prijs voor een vat ruwe olie op de wereldmarkt.

Zeker in tijden waarin de energieprijzen zo snel stijgen kan het verstandig zijn om een vast contract af te sluiten om op zo’n manier de forse stijgingen te kunnen omzeilen (tenminste gedurende de looptijd van het afgesloten contract). Aanbieders van energie zullen naarmate het contract over een langere tijd wordt afgesloten een steeds gunstiger tarief in rekening brengen.

Naast het vastzetten van de energieprijzen voor een bepaalde tijd kan men ook nog gebruik gaan maken van zogenaamde daltarieven door bijvoorbeeld elektriciteit af te nemen in de nachtelijke uren en in het weekend. Op deze momenten is de vraag immers kleiner en zal de energieleverancier de stroom extra voordelig aanbieden om zo de verschillen tussen pieken en dalen in de energielevering te kunnen verkleinen en zo extreme pieken in de levering trachten te voorkomen.

samenom banner