Verwarming CV-ketel

Bij een centrale verwarming speelt de zogenaamde CV-ketel een belangrijke rol. Deze zorgt er immers voor dat het water voor in de leidingen en de radiatoren wordt verwarmd maar tevens dat het wordt rondgepompt. Bij de aanschaf is het daarom van groot belang om een exemplaar te kiezen dat voldoende rendement kan leveren.

overstappen banner

Met andere woorden: de ketel moet genoeg nuttige warmte op kunnen leveren om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Dit wordt doorgaans aangegeven in het aantal procenten dat er aan warmte vrijkomt bij het verbranden van één kubieke meter gas. In vergelijking tot de conventionele verwarmingsketels leveren de Verbeterde Rendement ketels en de Hoogrendement Ketels meer warmte wanneer er een gelijke hoeveelheid gas wordt gebruikt. Zo heeft een conventionele ketel een rendement van zo’n 75% terwijl een VR ketel al een rendement van 79 tot 83% kan behalen en een HR ketel zelfs een rendement van 90% op kan leveren.

Naast de verwarmingsketels die alleen maar voor de verwarming van het pand zorgen zijn er ook zogenaamde combiketel in de handel te koop. Dit zijn ketel waarbij naast warmte ook warm water kan worden geleverd voor gebruik in de keuken en in de badkamer. Bij een combiketel zal de warmwatervoorziening altijd voorrang krijgen op de warmtevoorziening zodat men ten alle tijden op een snelle manier warm water ter beschikking heeft.

Door de keuze van een CV-ketel die bij de individuele situatie past kan men vaak een heleboel energie, en dus ook geld, besparen. Er zal dan namelijk maar weinig warmte verloren gaan. Door verder regelmatig de CV-ketel te laten controleren en te laten onderhouden kan men de levensduur van de ketel aanzienlijk verlengen en bovendien onnodige defecten en schade aan de ketel voorkomen.

samenom banner