Verwarming kachel

De meeste mensen denken bij verwarming door middel van een kachel aan gezelligheid en een sfeervolle uitstraling met een knapperend vuur en vrolijk dansende vlammetjes. Toch zijn de meeste woningen vandaag de dag niet meer van een dergelijk verwarmingstoestel voorzien. Er zijn zelfs woningen waar men niet eens meer over een rookafvoerkanaal beschikt en dus geen kachel gestookt op hout, kolen of gas kan worden geplaatst.

overstappen banner

Ongeveer een eeuw geleden was het nog heel gewoon om door middel van een kachel een woning of een deel ervan te verwarmen. Het grootste deel van de woningen uit die tijd hebben dan ook nog steeds een rookafvoerkanaal dat na controle en indien nodig enige aanpassingen eenvoudig weer gebruikt kan worden. Heeft men de beschikking over een dergelijke woning dan is het niet moeilijk om weer over te stappen op de verarming door middel van een kachel.
Dit wordt een heel ander verhaal wanneer men in een nieuwere woning huist waar geen rookafvoerkanaal aanwezig is. Men zal dan moeten laten onderzoeken of het mogelijk is deze alsnog aan te brengen. Hierbij moet er met allerlei bouwkundige en veiligheidsvoorschriften rekening worden gehouden zodat het maken van een dergelijke afvoer veilig zal gebeuren.

Uiteraard zal het niet mogelijk zijn om in elke woning een kachel, die een afvoer voor rook en gas vereist, te plaatsen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan een appartement in een flatgebouw. Voor deze woningen kan men echter wel zogenaamde elektrische kachels gebruiken voor de verwarming. Het enige wat men dan nodig heeft is een werkend stopcontact waarin men de stekker van de elektrische kachel kan steken. Bovendien dient men rekening te houden met een verhoging in het stroomgebruik door het aanzetten van zo’n kachel.

samenom banner