Verwarming ketel

Tegenwoordig heeft men een ruime keuze aan ketels en aanbieders van verwarmingstoestellen. Men kan de ketels globaal in drie groepen verdelen: – conventionele combi ketel. – HR (Hoog Rendement) combiketel. – VR (Verbeterd Rendement) combiketel.

overstappen banner

De toevoeging combi verwijst naar de mogelijkheid om zowel verwarming als warm watergebruik te kunnen combineren. Voor alle drie groepen combiketels geldt echter dat ze voor de verbranding allemaal lucht nodig hebben. De verbranding kunnen we vervolgens weer onderverdelen in een open verbrandingssysteem en een gesloten verbrandingssysteem.

Door de luchtaanvoer wordt het verschil tussen een open- en een gesloten verbrandingssysteem bepaald. Deze aanvoer van lucht is noodzakelijk voor de verbranding. Bij een open systeem wordt de lucht uit de ruimte waar het toestel is geplaatst aangezogen. Een gesloten systeem wordt, door middel van een ingebouwde ventilator en een daarop aangesloten pijp, de verbrandingslucht van buiten gehaald. Hoewel een open systeem goedkoper is haalt dit de lucht wel van binnenuit. Dit houdt in dat de lucht minder schoon is en dat het toestel altijd in een geventileerde ruimte dient te worden geplaatst.

Het rendement van de ketel bepaalt het belangrijkste verschil in ( combi ) ketels. Hebben de conventionele ketel een rendement van slechts 65%. Met andere woorden: 65% van de energiewaarde van gas wordt slechts omgezet in warmte. Bij een HR, een hoogrendement ketel ligt deze waarde op 97% en bij een VR, een verbeterd rendement ketel zelfs op 83%. De laatste twee type ketels zijn dus aanzienlijk zuiniger met energie en dus beter voor het milieu en de portemonnee.

Wanneer men een HR ketel of een VR ketel wil gaan aanschaffen dan krijgt men te maken met een hogere prijs. Men zal dus na dienen te gaan of de investering dit wel waard is.

samenom banner