Verwarming warmtepomp

De verwarming van een woning of een bedrijf kan in veel gevallen uitstekend worden gerealiseerd door het installeren van een warmtepomp. Dit is een duurzame en milieuvriendelijk manier van warmte opwekken. In het grootste deel van de gevallen gebruikt de warmtepomp de warmte uit buitenlucht of uit de bodem welke met behulp van een pomp door het pand zal worden verspreid. Om een dergelijke pomp te laten werken is echter wel een bepaalde hoeveelheid gas of elektriciteit nodig.

overstappen banner

De lucht of het grondwater, dat langs een vloeistof in de warmtepomp stroomt, zal hieraan warmte afgeven. Deze vloeistof heeft als belangrijkste eigenschap dat deze al bij een lage temperatuur zal verdampen. Op het moment van verdamping zal er dus een opname van warmte plaatsvinden vanaf de warmtebron.

Door een compressor in de warmtepomp zal de vloeistofdamp samen worden geperst waardoor de druk zal toenemen en de temperatuur zal gaan stijgen. Hierna wordt de warmte langs bijvoorbeeld leidingen van een verwarmingssysteem geleid waardoor daaraan warmte af kan worden gegeven.

Indien de warmtepomp de bodem als warmtebron gebruikt dan zal er grondwater worden naar het bodemoppervlak worden gepompt. Nadat de warmte uit het water is gehaald zal het gekoelde water weer terug in de bodem worden gepompt. Warmtepompen die hun warmte uit de buitenlucht halen maken gebruik van speciale collectoren die onder andere op het dak van de woning dienen te worden geplaatst. Deze collectoren geven de warmte op hun beurt weer af aan de vloeistoffen in de verwarmingsinstallatie.

Voor het volledig kunnen verwarmen van een woning is het nodig dat de warmtepomp over voldoende capaciteit beschikt. Is dit niet het geval dan kan men slecht een deel van de woning verwarmen of zal men met een conventionele verwarmingsketel moeten bijstoken. Hierdoor zullen echter de besparingen op energie en het milieu minder worden.

samenom banner