Verwarming zonne-energie

Wanneer men verwarming door zonne-energie wil gaan gebruiken dan kan men een onderscheid maken tussen het verwarmen van een pand en het verwarmen van enkel kraanwater. Om gebruik te kunnen maken van de warmte en het licht van de zon zal er eerst een zonnecollector moeten worden gekocht samen met een zonneboiler.

overstappen banner

Wil men zowel gebruik maken van de verwarming van kraanwater als de verwarming van het pand met behulp van zonne-energie dan is de zogenaamde zonneboilercombi een goede oplossing. Wanneer er verwarming door zonne-energie plaatsvindt dan spreekt men over een zogenaamde thermisch zonne-energiesysteem. Door een dergelijk systeem wordt gebruik gemaakt van zonlicht om water mee te kunnen verwarmen. Zelfs op het moment dat er sprake is van bewolking kan het systeem nog werken. Tenminste zolang de zonnecollectoren maar daglicht op kunnen vangen.

Door zonlicht zal de zonnecollector opwarmen. Vervolgens zal het stromende water (of een andere vloeistof) dat aanwezig is in de zonnecollector opwarmen. De warmtewisselaar in de zonneboiler zorgt ervoor dat de warmte weer zal worden overgedragen op het water dat uit de kraan moet komen. Er is dus geen directe verbinding tussen het warme water in de collector en het warme kraanwater.
Het water kan verder worden verwarmd door het Cv-ketel indien de gewenste temperatuur van het water nog te laag is. In de regel komen alle woningen en bedrijfspanden in aanmerking voor verwarming met behulp van zonne-energie. De zonnecollector is nog steeds aanzienlijk duur waardoor men dan ook rekening moet houden met een minimum aanschafprijs van ongeveer2000 euro. Een zonneboiler daarentegen is goedkoper want de minimale prijs hiervan schommelt rond de 1500 euro. Men kan echter wel, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor subsidies die de overheid verstrekt om het gebruik van zonne-energie te bevorderen.

samenom banner