Verwarmingsketel

De verwarmingsketel, of voluit de centrale verwarmingsketel, maakt deel uit van de centrale verwarmingsinstallatie. Deze verwarmingsketel zorgt voor het warme water waarmee de ruimtes in een gebouw verwarmd zullen worden. Een zogenaamde combiketel zorgt naast het verwarmen van het pand ook nog eens voor de warmwatervoorziening.

overstappen banner

In de meeste gevallen werkt een verwarmingsketel op stookolie of aardgas en wordt het water in het gesloten systeem verhit met een brander. Met behulp van een circulatiepomp wordt het warme water door heel het systeem gepompt. Doordat er tijdens het verbrandingsproces rookgas vrijkomt is het nodig om de verwarmingsketel aan te sluiten op een afvoerkanaal zodat dit naar buiten kan worden afgevoerd. Door middel van een thermostaat kan de temperatuur van het water in de verwarmingsketel worden geregeld.

Het gebruik van een verwarmingsketel op een centrale plaats is efficiƫnter dan wanneer men in elke ruimte een afzonderlijke warmtebron zou plaatsen. Bovendien is, doordat er bij een verwarmingsketel gebruik wordt gemaakt van verbranding in een gesloten systeem plaatsvindt, is de kans op een koolmonoxide minimaal waardoor een verwarmingsketel ook nog eens uiterst veilig in gebruik is.

Door de stijgende energieprijzen van de laatste decennia is het rendement van een verwarmingsketel steeds belangrijker geworden. Hierdoor heeft men vandaag de dag niet alleen meer de keuze uit diverse conventionele verwarmingsketels maar ook uit Verbeterde Rendement ketels (VR-ketels) en Hoog Rendement ketels (HR-ketels). Deze nieuwe verwarmingsketels hebben een aanzienlijk hoger rendement dan de oude exemplaren die nog een groot deel van de energie niet konden omzetten in nuttige warmte. Het gevolg was dat er veel energie verloren ging en eenvoudigweg door de rookafvoer naar buiten werd gevoerd.

samenom banner