Een groot aantal tuinvijvers zijn uitgerust met een speciale vijverpomp. Een verbruik van een grote vijverpomp loopt op tot 500 watt op het moment dat de pomp continu in werking is. Met andere woorden dit is ruim 4000 kWh op per jaar. Bij de hoge elektriciteitprijs van vandaag de dag komt dat al snel neer op zo’n 960 euro per jaar. Een kleine pomp heeft ongeveer een verbruik van 10 watt. Dat resulteert in bijna 90 kWh per jaar en 21 euro aan energiekosten.
Om op de energie van de conventionele vijverpompen te kunnen besparen zijn vijverpompen die werken op zonne-energie wellicht een goed alternatief. Men kan zich allereerst afvragen of het wel echt nodig is om een vijverpomp in een tuinvijver te plaatsen. Zo heeft een natuurlijke vijver bijvoorbeeld geen pomp nodig. Het water van de vijver wordt hier door watervlooien en andere diertjes schoon gehouden. Het leven in een vijver kan zelfs dood gaan door het gebruik van een vijverpomp.
Een vijverpomp op zonne-energie is uitgerust met een zonnepaneel. Op dit zonnepaneel zijn een aantal zonnecellen gemonteerd die uit twee lagen bestaan. Op het moment dat de zon op de panelen schijnt zal er tussen de lagen van de zonnecellen een elektrische spanning ontstaan. Deze gelijkstroom kan, of worden opgeslagen in een accu danwel worden omgevormd door middel van een inverter tot wisselstroom. De vijverpomp kan op deze manier worden voorzien van voldoende elektriciteit om te kunnen functioneren.
Een groot voordeel van vijverpompen op zonne-energie is dat men geen kabels hoeft aan te leggen voor de stroomvoorziening en bovendien bespaart men op jaarbasis. Verder wordt het milieu minder belast omdat er geen uitstoot plaatsvindt van bijvoorbeeld CO2.