Vloerplaat kachel

In een kachel wordt een bepaalde brandstof verbrand om op die manier warmte te kunnen produceren. De kachel zelf kan dus ook erg heet worden. Indien een kachel, die niet is voorzien van pootjes, op een vloer wordt geplaatst kan deze de vloer dan ook aanzienlijk beschadigen. Vooral vloeren die gemaakt zijn van hout of waarin hout is verwerkt zijn hier gevoelig voor maar ook vloeren die bedekt zijn met zeil of tapijt kunnen hierdoor schade oplopen.

overstappen banner

De oplossing is echter heel eenvoudig: men plaatst een vloerplaat onder de kachel van een onbrandbaar materiaal. Ze kunnen worden gemaakt van bijvoorbeeld staal of een geharde glassoort. De vloer wordt dan niet alleen beschermd tegen de hitte van de kachel maar ook tegen vuurspatten die uit de kachel op de vloer terecht kunnen komen wanneer men nieuwe brandstof in de kachel legt en de vulopening dus open moet gaan.

Vandaag de dag zijn het grootste deel van alle kachels reeds standaard voorzien van een vloerplaat, mits ze niet op pootjes staan, waardoor het niet meer nodig is om een extra vloerplaat onder de kachel te leggen. Naast de functionele eigenschap van de vloerplaat kan men ook een exemplaar onder een kachel plaatsen om een mooiere opstelling te krijgen.

Een vloerplaat die onder een kachel wordt geplaatst dient aan specifieke eisen voldoen en bijvoorbeeld 30 centimeter voor een kachel uisteken. Zeker wanneer een kachel op een brandbare vloer is geplaatst is een vloerplaat zeker geen overbodige luxe. Zonder een dergelijke voorzorgsmaatregel is men bij het ontstaan van brand anders meestal niet verzekerd.

samenom banner