wandisolatie

Met wandisolatie wordt in de meeste gevallen de binnenzijde van de buitengevel bedoeld. Bij huizen van na 1995 zijn meestal al spouwmuren gebruikt bij de bouw van het huis waardoor al een licht isolerend effect ontstaat. Als men denkt aan isolatie van binnenmuren dan heeft het vaker met geluidsisolatie te maken.

overstappen banner

De snelste manier om een wand te isoleren is een isolatiemateriaal gebruiken dat als voorzetwand tegen de bestaande muur gemaakt kan worden. Vaak worden hiervoor glaswol isolatieplaten, tempex isolatieplaten of thermosheets gebruikt. De glaswol isolatieplaten hebben zowel een geluid- als warmte isolerende functie. Alle isolatie platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de isolatieplaat hoe beter de wandisolatie wordt. Het is afhankelijk van de plaats van de wand of de reden waarom hoeveel R-waarde (rendement aan energiebesparing) de isolatie moet hebben. Ook bij een buitenmuur kan soms volstaan worden met een lichte, dunne oplossing omdat er een spouwmuur in plaats van een bakstenen muur geplaatst is.

Voor wandisolatie van buitenaf wordt bij een spouwmuur meestal gebruik gemaakt van schuimisolatie. Het gebruik van schuimisolatie is snel en eenvoudig. In het cement aan de buitenkant van de muur worden gaatjes geboord waarin de schuimisolatie gespoten wordt. De ruimte tussen de wand binnen en spouwmuur in de buitengevel wordt opgevuld met het isolerende schuim zodat er geen koude lucht of vocht meer door de wand naar binnen kan komen. In tegenstelling tot bovenstaande vormen van wandisolatie kan men dit niet zelf doen en moet er een professioneel bedrijf ingeschakeld worden.

samenom banner