Voor de installatie en aanschaf van een warmtepomp moet men vaak diep in de buidel tasten. Bedragen van minimaal 5.000 euro zijn voor de eenvoudige uitvoeringen geen uitzondering. Naarmate de warmtepomp meer rendement kan bereiken zal ook de aanschafprijs stijgen. Maar men betaalt niet alleen voor de aanschaf en installatie want een warmtepomp dient ook onderhouden te worden en er dienen radiatoren te worden geplaatst waardoor de warmteafgifte plaats kan vinden binnen het pand.
De kostprijs van een warmtepomp wordt dus door allerlei factoren beïnvloed. Hierbij zal het type warmtepomp een bepalende rol in spelen. Een warmtepomp die op gas wordt gestookt zal aanzienlijk goedkoper zijn dan een exemplaar dat op elektriciteit werkt en een hoog rendement kan behalen.
In het verleden waren de kosten voor het produceren van warmtepompen aanmerkelijk hoger dan ze nu zijn. Vandaag de dag kiezen immers steeds meer mensen voor een schone en duurzame manier van energie opwekken. Hierdoor is de vraag naar warmtepompen gestegen wat betekent dat de kostprijs lager is geworden. Naar verwachting zal deze tendens de komende jaren nog verder doorzetten en de prijzen van warmtepompen nog verder naar beneden gaan.
De steeds lager wordende prijzen, in combinatie met de subsidies en fiscale voordelen die de overheid heeft ingesteld voor de kopers van een warmtepomp, zorgen ervoor dat een steeds groter wordende groep mensen kan overstappen naar het gebruik van een warmtepomp ter vervanging van een centrale verwarmingsinstallatie.
Een warmtepomp gaat, in vergelijking tot een centrale verwarmingsinstallatie, soms wel dubbel zolang mee. De levensduur van een warmtepomp ligt namelijk tussen de 25 en de 30 jaar terwijl een cv-ketel vaak al na 10 tot 15 jaar aan vervanging toe zal zijn en verder veel vaker onderhoud vraagt dan een warmtepompinstallatie.