Warmtepomp vloerverwarming

Doordat men, door middel van het aanleggen van een vloerverwarming, een aangename temperatuur kan creëren in een ruimte of woning heeft deze verwarmingsvorm de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het comfort neemt toe en het hebben van koude voeten in huis behoort dan tot de verleden tijd.

overstappen banner

Een ander voordeel van vloerverwarming is dat men 10 tot 15 procent minder energie hoeft te gebruiken, in vergelijking met andere verwarmingssystemen, om er toch warmpjes bij te kunnen zitten. Bij deze energiebesparing speelt de warmtepomp een erg belangrijke rol. Deze bron van warmte betrekt warmte uit de grond, water of de buitenlucht en geeft deze weer af aan het leidingstelsel van de vloerverwarming.

Bij deze vorm van vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) wat betekent dat er warmte kan worden gewonnen uit water of lucht van een lage temperatuur om hiermee een hoge temperatuur te kunnen opwekken.

Dit proces vindt plaatst in de warmtepomp. De warmte uit de bodem of de lucht wordt opgenomen door een vloeistof die bij een lage temperatuur reeds zal verdampen. De ontstane damp wordt vervolgens onder hoge druk samengeperst waardoor de temperatuur ervan zal stijgen. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de vloerverwarming die dus met behulp van een lage temperatuur toch voor comfort in de woning kan zorgen.

Men kan dus met aanzienlijk minder energie toch dezelfde hoeveelheid warmte opwekken zodat men kosten kan besparen op bijvoorbeeld elektriciteit of gas. Voor het milieu heeft dit als voordeel dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Een ander voordeel van vloerverwarming is dat men geen radiatoren meer aan de wanden hoeft te bevestigen. Dit bespaart niet alleen ruimte maar kan ook esthetisch beter uitkomen.

samenom banner