Om een zwembad te kunnen verwarmen kan men gebruik maken van een warmtepomp. Deze warmtepomp zal door middel van elektriciteit de warmte uit de lucht halen om deze te gebruiken voor het verwarmen van het zwemwater. Voordat dit gebeurt zal de warmte echter te worden opgepompt totdat deze hoog genoeg is om het water voldoende warm te kunnen maken.
Bij de aanschaf van een warmtepomp, met als functie het verwarmen van het water in een zwembad, dient men rekening te houden met de capaciteit van de warmtepomp. Deze moet namelijk zijn afgestemd op de hoeveelheid water die moet worden verwarmd, op welke temperatuur het water moet worden gebracht en de afkoeling die er zal in het zwembad zal plaatsvinden.
Hoewel de warmtepomp elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken is het gebruik ervan toch een aanzienlijke kosten besparing op de energierekening omdat men het grootste deel van de warmte uit de buitenlucht haalt. Voor deze warmte hoeft men immers niets te betalen. Als regel kan men meestal stellen dat voor elke 20 eurocent die men aan elektriciteit betaald men ongeveer een euro aan warmte ontvangt.
Door het gebruik van een warmtepomp kan men veel vaker gebruik maken van het zwembad zelfs wanneer de buitentemperatuur wat lager is. De aankoop van een zwembad voorzien van een complete verwarmings- en reinigingsinstallatie is er namelijk eentje die zich alleen kan terugverdienen door er veel gebruik van te maken zonder hoge energiekosten te betalen.
Niet alleen voor de portemonnee van de zwembadeigenaar is het gebruik van een warmtepomp gunstig, ook het milieu wordt er minder door belast. Men gebruikt namelijk minder energie waardoor er een lagere uitstoot van bijvoorbeeld CO2 is.