Warmtewisselaar zwembad

Het bezitten van een eigen zwembad in de achtertuin is voor veel mensen een droomwens maar wanneer men er dan eindelijk eentje heeft dan komt men toch een aantal aspecten tegen die wat extra aandacht verdienen zoals bijvoorbeeld het verwarmen van het zwemwater. Dit kan in een aantal gevallen aardig wat geld gaan kosten zeker wanneer men hiervoor gebruik maakt van onder andere de centrale verwarmingsketel of van elektriciteit. Maar het kan ook anders, namelijk door gebruik te maken van een warmtewisselaar.

overstappen banner

Deze maakt het immers mogelijk om het zwemwater snel te verwarmen tot een aangename temperatuur. Hierbij kan men zowel gebruik maken van de centrale verwarmingsinstallatie als van onder andere een zonnecollector of een warmtepomp.

In de warmtewisselaar komen dan een tweetal mediums samen namelijk het te verwarmen zwembadwater en water dat reeds is verwarmd door de centrale verwarming of, de energiezuinige manier, de zonnecollector of de warmtepomp. Er vindt in een warmtewisselaar van een zwembad een tegenstroom plaats van twee verschillende trajecten: het nog te verwarmen zwemwater en het reeds opgewarmde water. Beide trajecten zijn echter van elkaar gescheiden door een dunne scheidingswand. Het warme water geeft haar warmte door deze scheidingswand af aan het zwembadwater om vervolgens weer teruggevoerd te worden naar de verwarmingsbron. Het verwarmde zwemwater wordt eveneens weer terug in het zwembad gepompt.

Men kan een warmtewisselaar inschakelen op momenten dat het nodig is. Men hoeft immers niet lang te wachten voordat het zwemwater op een aangename temperatuur is gekomen. Uiteraard is het wel erg belangrijk dat men een warmtewisselaar gebruikt die is afgestemd op de hoeveelheid te verwarmen zwemwater en de gewenste temperatuur ervan.

samenom banner