Wat is energie?

Wat is energieWat is energie eigenlijk?

Wat is energie, zit je ook met dit vraag in je maag? Wij geven je graag een korte uitleg van energie! Alle processen die op aarde in gang zijn maken gebruik van of leveren energie. Dit geldt niet alleen voor machines en apparaten maar ook voor mensen, dieren en zelfs planten. Levende organismen gebruiken bijvoorbeeld energie om processen aan de gang te houden die ervoor zorgen dat ze in leven kunnen blijven. Mechanismen hebben energie nodig om te kunnen functioneren.

overstappen banner

 

Energie processen

Door verschillende processen in zowel levende organismen als mechanische apparaten en toestellen kunnen eveneens verschillende vormen van energie worden opgewekt. Dit kan door het optreden van chemische reacties zijn maar is ook mogelijk door bijvoorbeeld wrijving, beweging of het verhogen van de druk.

 

Zonder energie geen leven

In het algemeen kan men stellen dat er geen leven mogelijk zou zijn op aarde wanneer er geen bron van energie zou zijn. In de eerste plaats dient de zon als belangrijkste energiebron omdat deze de aarde energie levert in de vorm van warmte waardoor een aantal organismen zich hebben weten te ontwikkelen. Later ging de mens zelf opzoek naar andere bronnen van energie en kwam al snel in aanraking met wind- en waterkracht als energiebron.

 

Windenergie

Men ging de wind gebruiken om zeilschepen te laten varen, molens te laten draaien en zo energie op te wekken om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren zonder dat er mankracht aan te pas hoefde te komen en zelfs de kracht van stromend water werd al snel ontdekt als b vorm van elektriciteit.

samenom banner