Weekendtarief

Energieaanbieders, maar met name de aanbieders van elektriciteit, bieden vaak energie aan tegen zowel een normaal tarief als tegen goedkopere tarieven wanneer men energie afneemt in een periode dat er sprake is van een verbruiksdal. Dit wil zeggen dat er op die momenten weinig energie wordt afgenomen terwijl er op andere momenten juist heel veel energie wordt verbruikt.

overstappen banner

Een dergelijke dalperiode is ’s nachts wanneer niet alleen veel mensen genieten van hun nachtrust en dus weinig apparaten aanstaan die energie gebruiken maar ook bedrijven een kleiner beroep doen op het energieaanbod. Hierdoor krijgt men zogenaamde pieken en dalen in de energievraag. Naast de nacht behoort het weekend ook tot een dalperiode omdat dan ook veel bedrijven minder energie nodig hebben en particulieren vaak ook met minder energie toekunnen.

Om de dalen en pieken wat meer naar elkaar toe te brengen bieden verschillende leveranciers van energie aantrekkelijke tarieven aan wanneer men juist in de dalperiodes energie wil gaan afnemen. Zo kent men niet alleen het nachttarief maar ook het zogenaamde weekendtarief. Bij het weekendtarief mag men vanaf een bepaalde tijd op vrijdag tot (meestal) zondag middernacht energie afnemen tegen een lager tarief dan op andere dagen van de week.

Het weekendtarief is met name aantrekkelijk voor consumenten die juist in het weekend een hoog energieverbruik hebben. Door voldoende energie tijdens het weekend te gebruiken kan met het, vaak hogere, vastrecht al snel terugverdienen. Vooral organisaties en bedrijven die in het weekend extra veel energie gebruiken kunnen op deze manier flink op hun energierekening besparen.

samenom banner