Werking windturbine

Een windturbine is een werktuig waarmee de kracht van de wind kan worden omgezet in bruikbare energie. Met andere woorden men kan ermee windenergie omvormen tot duurzame groene elektriciteit. Dit proces gaat als volgt:

overstappen banner

De wind wordt opgevangen door de rotorbladen waardoor deze in beweging worden gezet en gaan ronddraaien. Er zijn zowel windturbines met horizontaal als vertikaal geplaatste rotorbladen. De as waaraan de rotorbladen zijn bevestigd zal eveneens gaan te draaien en zet op zijn beurt een reeks tandwielen in beweging. Op deze manier wordt de beweging versneld en wordt het rendement van de windturbine groter.

Om echter de beweging om te kunnen zetten in elektriciteit heeft een windturbine een generator nodig. In dit onderdeel wordt er door middel van het creƫren van een magnetisch veld elektriciteit opgewekt en kan deze aan het energienetwerk worden afgegeven. Het principe van een generator is vergelijkbaar met de werking van een dynamo op een fiets. Er wordt immers een stroomkring gevormd waardoor de elektriciteit gebruikt kan worden als bron van energie.

Niet alle windturbines beschikken tegenwoordig over tandwielen maar zijn uitgerust met speciale elektronica die ervoor zorgt dat de beweging in bruikbare energie kan worden omgevormd. Hierdoor bevat de windturbine minder bewegende delen en is de kans op storingen of defecten aanzienlijk kleiner geworden.

De hoeveelheid stroom die een windturbine kan leveren is van een aantal zaken afhankelijk onder andere de grote van de rotorbladen, de hoeveelheid wind, de frequentie waarmee de wind waait en natuurlijk het aantal wikkelingen van de gebruikte weerstanden in de generator.

samenom banner