Windpark

Een windpark, ook wel bekend als windmolenpark, is een verzameling windmolens die als doel hebben windenergie op te wekken. De Nederlandse overheid wil door middel van het bouwen van windparken het deel dat windenergie aan de totale duurzame energie die in ons land wordt gebruikt opvoeren tot 20 procent in het jaar 2020.

overstappen banner

De eerste windmolens die energie opwekten sprongen nauwelijks in het oog omdat ze meestal bij een enkele gebouw op het platteland waren geplaats en aanzienlijk lager waren dan de exemplaren die men nu steeds meer ziet in de windparken. Vandaag de dag kan een windmolen als gauw een hoogte hebben van wel honderd meter. Er zijn daarom dan ook mensen die een windpark als storend element in een landschap ervaren en om die reden bezwaar hebben tegen de uitbreiding ervan.

De meeste windparken treft men in Nederland langs de kust aan omdat hier de situatie het meest gunstig is. Dit wil echter niet zeggen dat er in de rest van het land geen windparken te vinden zijn. In Flevoland bijvoorbeeld vindt men op tal van plaatsen kleine windparken aan. Deze bevinden zich op vlakke open stukken land waar de wind vrij spel heeft en er een goed rendement kan worden behaald.

Naast windparken op het land is er in het jaar 2006 een proefopstelling gemaakt van een windpark in de Noordzee voor de kust van Egmond aan Zee. Amper twee jaar later werd er al een tweede park in gebruik genomen op de Amaliaplaat en in de toekomst zullen er nog een aantal parken worden gerealiseerd.

samenom banner