Zonne-energie zwembad

Voor een grote groep mensen is het hebben van een eigen zwembad in de tuin een droom die uitkomt. De enige factor die in ons koude kikkerlandje roet in het eten kan gooien is het weer. Men kan in Nederland namelijk maar beperkt genieten van een openlucht zwembad dat niet wordt verwarmd.

overstappen banner

Om nu deze periode enigszins te kunnen rekken dient men dus het zwemwater op te warmen. Het nadeel hiervan is echter dat het een heleboel geld gaat kosten aan energie wanneer men het verwarmen van het water door middel van bijvoorbeeld een conventionele cv-ketel wil regelen. Het elektriciteit- en/of gasverbruik zal hierdoor namelijk fors toenemen.

Een betere oplossing is om het water met behulp van de zon op te warmen. Nu is het opwarmen van een zwembad niet mogelijk met enkel de zonuren die men op een zomerdag heeft. Men dient dus op een andere manier van de zonne-energie gebruik te gaan maken.

Zo kan men bijvoorbeeld een zonnecollector of zonnepanelen gebruiken bij het verwarmen van het zwemwater. Doordat de zon op de collectoren of panelen schijnt wordt, of water verwarmd dat door middel van een warmtewisselaar het zwemwater warmer kan maken, of wordt er elektriciteit opgewekt doordat zonlicht een spanning doet ontstaan in een zonnecel. Deze elektriciteit kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld een verwarmingstoestel aan te drijven.
Men dient vooraf echter wel goed te berekenen hoeveel energie men met behulp van de zon op moet wekken om het zwemwater op de gewenste temperatuur te kunnen krijgen. Hierbij spelen onder andere de hoeveelheid water en het zwembadoppervlak een belangrijke rol.

Voor het verwarmen van een zwembad zijn er twee gangbare systemen op de markt gebracht namelijk een systeem met en een zonder een warmtewisselaar. Bij het systeem zonder warmtewisselaar wordt het water in de zonnecollector door de zon verwarmd waarna deze warmte direct aan het zwemwater wordt afgegeven. Met behulp van een pomp wordt het water dus door de collector geleid wat de aanschaf van een warmtewisselaar overbodig maakt.

Bovendien kan men door een collector te gebruiken bij een lagere temperatuur een hoger rendement behalen. Nadeel is echter wel dat een dergelijk systeem bestand dient te zijn tegen de chemische stoffen die aan het zwemwater worden toegevoegd. Verder moet een dergelijk systeem vorstbestendig zijn.

Het systeem dat wel gebruik maakt van een warmtewisselaar maakt eveneens gebruik van een zonnecollector om het zonlicht op te nemen. De ontstane warmte wordt echter aan een vloeistof afgegeven. Deze vloeistof wordt vervolgens door de warmtewisselaar geleid evenals het zwemwater. Hier wordt het zwemwater dan door de collectorvloeistof opgewarmd. Het zwemwater dient hier echter strikt gescheiden te blijven van de vloeistof in de collector. Deze soort collectoren zijn namelijk vaak niet bestand tegen bijvoorbeeld het chloor dat zich in het zwemwater bevind.

Het is belangrijk om goed te berekenen hoeveel vierkante meter (m2) aan zonnecollectoren men nodig heeft om een bepaald zwembad mee te kunnen verwarmen. Bij dit soort berekening dient men onder andere met de volgende factoren rekening te houden: het oppervlak van het zwembad, de diepte van het zwembad, de geografische ligging en of het zwembad wordt beschermd tegen de wind door bijvoorbeeld struiken, schermen of een zwembadafdekking.

samenom banner