Zonneboiler doe het zelf

Het grootste deel van de mensen die op zoek zijn naar een manier om warmte op te wekken door middel van de zon zal een zonneboiler, al dan niet met subsidie van de overheid, als een ideale oplossing zien. Een kleiner deel van de mensen wil echter de uitdaging aangaan en kiest daarom voor een doe het zelf zonneboiler. Als men voor een dergelijke oplossing kiest dan dient men goed te beseffen dat een doe het zelf zonneboiler geen peulenschil is en aardig wat inzicht en vakmanschap vereist op diverse gebieden.

overstappen banner

In het verleden zijn er echter al een behoorlijk wat mensen geweest die de uitdaging van een doe het zelf zonneboiler durfden aangaan en bovendien daar nog steeds van profiteren. Het is dan ook absoluut mogelijk om als doe het zelver een zonneboiler te bouwen. Het is dan echter wel handig om uit te gaan van een bouwschema waar de stappen één voor één goed uitgelegd worden.

Bij een doe het zelf zonneboiler kan er gebruik gemaakt worden van een reeds bestaande boiler, dit is namelijk de eenvoudigste manier is. Naast de zonneboiler moet er verder nog een opvangvat komen. Hierin kan de zonnecollector dan leeglopen. Een handig doe het zelver kan een dergelijk leegloopvat eigenhandig maken van plaatmateriaal. Andere materialen die men nodig heeft voor een doe het zelf zonneboiler zijn eveneens een CV-pomp, koperen buizen (voor de warmtewisselaar), een extra buis van koper voor de aansluiting op de zonnecollector en een koperen- of een aluminium plaat. De warmtewisselaar kan men zelf fabriceren door het koper om een buis heen te rollen. Voordat men begint is het handig om een lijst te maken met benodigde materialen en gereedschappen.

samenom banner