Zonneboiler ketel

In tegenstelling tot de rente op spaarrekeningen en het riskant beleggen, levert het investeren in energiebesparende maatregelen in een eigen woning wel geld op. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een HR-ketel of een zonneboiler.
De eerste energiezuinige HR-ketel kwam ongeveer 30 jaar geleden op de markt. De reden dat een dergelijke ketel is ontwikkeld is te vinden in de milieuaspecten die komen kijken bij het gebruik van een conventionele ketel en omdat de gasprijzen steeds hoger begonnen te worden. Maar een kubieke meter gas kostte naar die tijd omgerekend 12 eurocent, terwijl dit vandaag de dag zo’n 67 eurocent is. De energieprijzen hebben de laatste tien jaar een stijging doorgemaakt van 10% per jaar. Het besparen van energie is niet voor niets vaak het gesprek van de dag.

overstappen banner

De manieren die het meest doeltreffend zijn om energie te besparen zijn onder andere een goede isolatie van de woning en de aanschaf van een energiezuinige HR-ketel, eventueel in combinatie met een zonneboiler. Een zonneboiler (waarvoor men tegenwoordig een subsidie aan kan vragen bij de overheid) verwarmt tot 60 procent van het water voor het gebruik in de keuken en de badkamer met behulp van zonne-energie. De energie van de zon is gratis en schoon dus het mes snijdt hier aan twee kanten.

Hoe zuiniger met energie een verwarmingstoestel is, hoe belangrijker de afstemming ervan is met de rest van de installatie. Wanneer een installatie optimaal kan werken in een woning kan dit tot wel 25 procent aan energie besparen. Met andere woorden: vakwerk kan een heleboel energie besparen. Een andere reden om voor een erkend installateur te kiezen is dat deze persoon ook maatwerk kan leveren. Verder is een goed persoonlijk advies erg belangrijk voor zowel warmte- als warmwatercomfort en voor de besparing van energie.

samenom banner