Zonneboiler verwarming

Zonneboilers gebruiken de energie die ons wordt aangeleverd door de zon om water te verwarmen voor warm kraanwater en eventueel ook nog voor de verwarming van één of meerdere ruimtes.
Een zonneboiler is opgebouwd uit een zonnecollector in combinatie met een voorraadvat. De zonnecollector wordt op, of soms zelfs in, een dak geplaatst en vangt daar het zonlicht op. Een vloeistof (bijvoorbeeld water) die door het buizenstelsel van de zonnecollector stroomt wordt verwarmd doordat het licht van de zon. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken kan dit zelfs in de winter gebeuren.

overstappen banner

Het verwarmde water kan in een voorraadvat of in de collector zelf worden opgeslagen. Op het moment dat het water niet warm genoeg blijkt te zijn dan kan het worden naverwarmd door bijvoorbeeld de Cv-ketel, de geiser of een warmtepomp hiervoor in te zetten.

De opbrengst aan energie van een zonneboiler wordt doorgaans uitgedrukt in GigaJoule (GJ). Een GigaJoule staat gelijk aan een miljard Joules. Dit komt overeen met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van 31 kubieke meter (m3) aardgas. Dit is genoeg voor een gemiddeld huishouden om vijf maanden lang op te kunnen koken. Er zijn zonneboilers in de handel die een energieopbrengst van meer dan 3 GJ kunnen behalen.

De zonneboiler is dus niet alleen geschikt voor het verwarmen van douche- en badwater maar kan in sommige gevallen ook prima gebruikt worden voor het (voor)verwarmen van het water dat door de centrale verwarming zal worden geleid. Op die manier is het niet nodig dat de cv-ketel het water volledig verwarmd wat resulteert in een lager energieverbruik en een besparing op de energienota. Bovendien zal het gebruik van een zonneboiler ook het milieu zeer zeker ten goede komen omdat er zo minder CO2 in de lucht terecht zal komen.

samenom banner