Zonneboiler zelfbouw

Het aanschaffen van een zonneboiler, eventueel met subsidie van de overheid, is voor een groot deel van de mensen die op zoek zijn naar een manier van verwarming door middel van zonne-energie, de perfecte oplossing. Een kleine groep consumenten gaat echter graag de uitdaging aan en kiest ervoor om de zonneboiler zelf te gaan bouwen.

overstappen banner

Als men daarvoor kiest, moet men wel beseffen dat een zonneboiler zelf bouwen absoluut geen eenvoudige klus is en dat er heel wat inzicht en vakmanschap op verschillende gebieden bij komt kijken. Er zijn overigens al een behoorlijk wat mensen, die in het verleden eveneens deze uitdaging zijn aangegaan en daar tot op heden nog altijd van kunnen profiteren. Het is dan ook goed mogelijk om zelf een zonneboiler te bouwen. Het is daarbij wel aan te raden om uit te gaan van een bouwschema waar men stap voor stap duidelijke uitgelegd krijgt over de bouw.

Bij de zelfbouw van een zonneboiler kan men gebruik maken van een bestaande boiler, dit is immers de eenvoudigste stap. Behalve een zonneboiler dient er eveneens een opvangvat te komen zodat de zonnecollector leeg kan lopen. Is men handig dan kan men een dergelijk leegloopvat zelf eventueel vervaardigen van plaatmateriaal. Andere materialen die nodig zijn voor een zelfbouw zonneboiler zijn onder andere een CV-pomp, koperen buizen ten behoeve van de warmtewisselaar, extra koperbuis voor de aansluiting op de zonnecollector en een aluminium- of een koperen plaat.

Een warmtewisselaar kan men zelf vervaardigen door het koper om een buis heen te rollen. Op het internet kan men overigens prima terecht voor een uitgebreide beschrijving van de te doorlopen stappen voor een zelf te bouwen zonneboiler. Handig is dan wel om zelf een lijst met benodigde materialen en gereedschappen op te stellen.

samenom banner