Een zwembad is voor veel mensen de droom om in hun tuin te hebben. Echter in ons land kan men maar relatief weinig van warme zonnige dagen genieten. Het is daarom vaak nodig dat men het water in het zwembad verwarmd. Dit kan natuurlijk door gebruik te maken van conventionele verwarmingsinstallaties zoals bijvoorbeeld een cv-ketel. Dit kan echter de kosten voor energie aanzienlijk doen oplopen.
Wil men zowel verwarmd zwemwater maar toch geen torenhoge rekeningen ontvangen dan is het plaatsen van een zonnecollector wellicht een goede oplossing. Hierbij kan men dan weer kiezen uit zonnecollectoren met of juist zonder een warmtewisselaar.
Bij de systemen zonder warmtewisselaar wordt het zwemwater met behulp van een gewone filterpomp door de zonnecollector geleid en daar opgewarmd. De gebruikte leidingen die door de zonnecollector lopen dienen dan wel bestand te zijn tegen de chemische stoffen die in het zwemwater aanwezig zijn. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat men geen kosten hoeft te maken voor de aanschaf van een warmtewisselaar. Bovendien is het rendement bij een lage temperatuur hoger. Immers het zonlicht verwarmd direct het zwemwater dat in de zonnecollector komt.
Een systeem dat wel met een warmtewisselaar absorbeert eveneens de warmte van de zon maar geeft dit, in plaats van direct aan het water, af aan een vloeistof die door een warmtewisselaar wordt gestuurd. Het water uit het zwembad wordt eveneens door de warmtewisselaar geleid maar zal gescheiden blijven van de verwarmde collectorvloeistof. Er zal hier dan een uitwisseling van warmte plaats vinden. Deze soort zonnecollector is namelijk niet bestand tegen de chemicaliƫn in het zwemwater.