Zonnepaneel caravan

Een caravan wordt in de meeste gevallen aangeschaft door mensen die van hun vrijheid willen gaan genieten. Het liefst op een rustige plaats in het midden van de natuur en ver van alle drukte van de jachtige wereld. Op dit soort plaatsen en zelfs op een aantal campings zijn geen voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit of het aftappen van warm water aanwezig. Een zonnepaneel is hier dan vaak een goede oplossing.

overstappen banner

Een dergelijk zonnepaneel kan eenvoudig op de caravan worden gemonteerd. Bovendien zijn de exemplaren vaak erg compact waardoor ze ook nauwelijks extra gewicht zullen betekenen en het totale gewicht van de caravan niet of nauwelijks beïnvloeden.

De warmte die door het zonnepaneel bovenop de caravan wordt opgevangen kan zowel worden gebruikt om water in een boiler warm te maken als worden omgezet in elektriciteit die voor bijvoorbeeld het kooktoestel, de koelkast en de televisie kan worden ingezet. Het is aan te raden om de energie die niet wordt gebruikt op te slaan in een accu zodat men, op momenten dat de zon minder schijnt of men onderweg is, toch elektriciteit kan worden gebruikt door onder andere de koelkast.

Het opwekken van energie met behulp van de zon is een schone en duurzame vorm van opwekking en pas derhalve heel goed bij kamperen. Hierbij staat men namelijk vaak dichtbij de natuur en wil deze dan ook zo min mogelijk belasten. Door het gebruik van gas en elektriciteit wordt er namelijk gezorgd voor de uitstoot van CO2 (bij elektriciteit gebeurt dit niet tijdens het gebruik zelf maar wel wanneer deze wordt opgewekt in energiecentrales die gestookt worden op aardgas of kolen).

samenom banner