Zonnepanelen installatie

Zonnepanelen installatie zelf doen of uitbesteden?

Wil je een Zonnepanelen installatie uitbesteden aan een vakman? Voor personen die erg handig zijn is de installatie van zonnepanelen vaak wel te doen maar anderen kunnen deze klus het beste overlaten aan een deskundige. Zo’n professional kan er namelijk voor zorgen dat een zonnepaneel op een veilig manier worden geïnstalleerd en gemonteerd waarbij een zo gunstig mogelijke plaats voor het paneel wordt bepaald.

overstappen banner

 

Zonnepanelen installatieVerplichte Zonnepanelen installatie

Systemen die meer dan 600 wattpeik aan opbrengst hebben is men overigens verplicht de installatie te laten uitvoeren door een erkend installateur. Soms kunnen deze systemen namelijk een verzwaring voor het dak vereisen.

 

Meer dan alleen zonnepanelen

Een systeem van zonnepanelen bestaat niet enkele uit de panelen zelf maar ook uit een omvormer, een meetstation, montagemateriaal en eventueel een console. De zonnepanelen vangen het zonnelicht op en zetten dit om in elektriciteit. De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken is echter gelijkstroom die door de omvormer wordt omgezet in elektriciteit die geschikt is voor het elektriciteitsnet. De omvormer is men verplicht te gebruiken bij de installatie van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen installatie i.c.m. een meetstation

Het is aan te raden maar niet verplicht om ook een meetstation te plaatsen wanneer men zonne-energie wil gaan gebruiken. Deze laat namelijk het huidige vermogen van de zonnepanelen zien en men kan nagaan of alles naar behoren werkt. Het gebruik van een console bij de installatie is alleen nodig wanneer de zonnepanelen op een plat dak komen te staan. Dit zijn holle bakken die ervoor zorgen dat de zonnepanelen in een optimale hellingshoek kunnen worden geplaatst.

 

Zonnepanelen installatie kan lastig zijn

Het monteren van zonnepanelen (soorten zonnepanelen) is niet voor iedereen even gemakkelijk. Indien men het toch zelf wil doen stel dan de veiligheid boven alles en vergeet vooral niet de aardlekschakelaar uit te zetten. Voordat men met de aankoop van een installatie begint is het goed na te gaan of de woning wel geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen en het opwekken van schone en duurzame energie.

samenom banner