De aanschaf van zonnepanelen vergt vaak heel wat voorbereiding. Allereerst dient men namelijk na te gaan of de woning, en met name het dak, geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. In sommige gevallen heeft men zelfs een bouwvergunning nodig voor het monteren van zonnepanelen op of aan een woning. Dit dient men bij de gemeente na te vragen.
Daarnaast dient men de benodigde capaciteit van de zonnepanelen te bepalen. Dit kan men doen door te kijken hoeveel elektriciteit men per jaar nodig heeft en hier een geschikt zonnepaneel voor uit te kiezen. De meeste verkopers van zonnepanelen kunnen hun klanten helpen bij het bepalen van de juiste zonnepanelen in een bepaalde situatie.
Verder kan een verkoper de consument adviseren of de duurzaamheid en het rendement van bepaalde zonnepanelen. Op die manier kan men een systeem kiezen waarmee men een optimaal rendement behaalt maar tevens ook verzekerd is van het jarenlang kunnen opwekken van duurzame en schone energie.
Men dient bij de aankoop van een zonnepaneel rekening te houden met de wijze waarop men de opwekte energie wil gaan gebruiken. Wanneer men deze wil gaan opslaan in accu’s dan heeft men een autonoom systeem nodig en kan een omvormer achterwege blijven. Deze heeft men echter wel nodig op het moment dat men de opgewekte gelijkstroom wel aan het lichtnet wil afstaan (wisselstroom 230 Volt).
Hoewel er complete systemen worden aangeboden, met alle benodigde materialen en instrumenten, zijn er ook verkopers die alleen het zonnepaneel van de hand willen doen. Om dit te kunnen laten functioneren heeft men echter ook montagemateriaal en eventueel een meetstation en/of een omvormer nodig. Voor montage op een plat dak of aan de gevel heeft men bovendien weer ander montage materiaal nodig dan wanneer het zonnepaneel op een schuin zal worden geplaatst.