Zonnepanelen prijzen

Elk bedrijf dat zonnepanelen vervaardigt, levert deze tegen andere prijzen. De prijs is niet alleen afhankelijk van de gebruikte materialen maar zeer zeker ook van het land waar de productie heeft plaatsgevonden. Zo zullen Chinese bedrijven hun zonnepanelen doorgaans goedkoper op de markt brengen dan bijvoorbeeld bedrijven in Europa zouden doen. Het prijsverschil heeft echter vaak niet alleen maar met de bovenstaande factoren te maken want ook de kwaliteit van de zonnepanelen kan de prijs aanzienlijk beïnvloeden.

overstappen banner

In de regel mag men er vanuit gaan dat een vierkante meter (m2) zonnepaneel ongeveer 700 euro zal gaan kosten, inclusief alle benodigde materialen voor de montage. Het installeren van een zonnepaneel zal daarnaast nog zo’n 200 euro gaan kosten. Men dient dan een schuin dak te hebben waar men eenvoudig het zonnepaneel op kan bevestigen. Is dit niet het geval dan zal de installatie vaak duurder uitvallen.

Wil men de zonnepanelen op een plat dak plaatsen dan zijn de kosten van het installeren juist weer lager. Men dient dan wel te zorgen dat de zonnepanelen op schuine dragers zullen worden bevestigd om een zo optimaal mogelijke situatie te kunnen creëren. Voor deze drager dient men dan weer extra kosten te maken.

Bij steeds meer leveranciers van energie is het vandaag de dag mogelijk om zonnepanelen en alles wat er bij komt kijken te leasen. Dit soort regelingen kunnen voor de gebruiker van elektriciteit soms financieel heel aantrekkelijk zijn. Maar ook de subsidieregeling die de overheid i n het leven heeft geroepen voor iedereen die door middel van zonne-energie stroom opwekt kan goed zijn voor de portemonnee (en het milieu natuurlijk).

Hoeveel men voor een zonnepaneel moet betalen is van een aantal verschillende factoren afhankelijk namelijk: de grootte van de panelen, de plaats waar men deze wil monteren, de fabrikant, het land waar de productie heeft plaatsgevonden, de installatiekosten en de subsidie die men van de overheid kan ontvangen voor de productie van stroom met behulp van zonne-energie.

Afhankelijk van het gebruikte materiaal zal een fabrikant van zonnepanelen de prijs bepalen. Hierbij spelen, uiteraard ook de kwaliteit van de gebruikte materialen en de arbeidskosten die de panelen met zich meebrengen een grote rol. Zo zal een Chinese fabrikant lagere prijzen rekenen dan een Europees bedrijf zou kunnen doen.

In het algemeen kan men stellen dat men voor een vierkante meter zonnepaneel ongeveer 700 euro zal moeten betalen. Hierbij zijn dan de kabels en het overige montage materiaal al bijgeteld. De prijs van de installatie moet men echter nog wel hierbij optellen.

Afhankelijk van het soort dak en de plaats waar men de zonnepanelen moet installeren zijn bepalen voor de hoogte van de installatiekosten. Op een goed bereikbaar schuin dak zal de installatie van zonnepanelen rond de 200 euro liggen terwijl een plat dak juist goedkoper is. Men moet wel bedenken dat men op een plat dak schuine drager moet monteren om de zonnepanelen zo optimaal mogelijk te laten werken. Deze dragers zal men dan als extra kosten moeten rekenen. In de regel kan men stellen dat hoe lastiger een dak bereikbaar is of hoe moeilijker de installatie zal verlopen de prijs voor de installatie zal gaan stijgen.

Om de kosten enigszins te kunnen drukken kan men een subsidie aanvragen bij de overheid voor het opwekken van stroom middels zonne-energie. Men ontvangt dan 33 eurocent voor elke KWh die men aan het lichtnet levert.

samenom banner