Zonnepanelen water

Zonnepanelen waterZonnepanelen water, hoe werkt dat precies? Om water te kunnen verwarmen met behulp van zonne-energie heeft men zonnepanelen nodig. Door deze zonnepanelen die meestal op het dak van een woning worden geplaatst wordt dan water geleid dat direct door de zon kan worden verwarmd. Dit verwarmde water wordt dan in een reservoir (meestal geplaatst op een zolder of bovenverdieping) opgeslagen.

overstappen banner

 

Eenvoudig verwarmingsprincipe

Dit eenvoudige verwarmingsprincipe is inmiddels verder ontwikkeld waardoor men er een steeds groter rendement uit heeft weten te halen. In plaats van water kan er bovendien een andere vloeistof door het zonnepaneel worden geleid dat de warmte van de zon nog beter kan absorberen. De verwarmde vloeistof wordt vervolgens naar een boiler in de woning toe geleid. Daar zal door middel van een zogenaamde warmtewisselaar de warmte op het water in het reservoir worden overgedragen. Door deze technologische ontwikkelingen is het mogelijk geworden dat het water temperaturen van wel 90 graden Celsius kan bereiken.

 

Ook bij weinig zonneschijn

De zonnepanelen die vandaag de dag zijn ontwikkeld om water mee te verwarmen werken zelfs op de momenten dat de zon maar weinig schijnt. Het systeem met een dergelijke zonneboiler zal echter nooit helemaal autonoom zijn omdat er op donkere winterse dagen altijd een vorm van bijverwarming zal moeten zijn. Zou men dit nalaten dan loopt men, een reƫel, risico om tijdens deze maanden alleen maar een koude douche te kunnen nemen en ook de afwas met koud water moet worden gedaan.

 

Forse investering

Hoewel de aanschaf van een systeem, waarbij zonnepanelen en/of een zonneboiler worden gebruikt, een forse investering betekent kan men onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op subsidies en fiscale voordelen die in het leven geroepen zijn door de overheid.

samenom banner