Zonnepanelen zwembad

Een zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom. Op het moment dat men er één gaat aanleggen dient men te overwegen op welke manier men het zwemwater wil verwarmen. Dit kan door middel van een normale warmtepomp die door middel van gas of elektriciteit in werking wordt gesteld. Men kan echter ook gebruik gaan maken van zonne-energie om het water op een aangename temperatuur te krijgen.

overstappen banner

Zo kan men op een milieuvriendelijke en goedkope manier energie opwekken. De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten deze door middel van een warmtewisselaar om in warmte die afgegeven kan worden aan het zwemwater.

Bij de aanschaf van zonnepanelen ten behoeve van de verwarming van het zwembad is het belangrijk dat men rekening houdt met de volgende factoren: de inhoud van het zwembad en dus de hoeveelheid te verwarmen zwemwater en de gewenste temperatuur van het water. Daarnaast dient men rekening te houden met de snelheid waarmee het zwemwater af zal koelen bijvoorbeeld omdat er veel wind staat op de plaats waar het zwembad is aangelegd. De leidingen die het water gaan verwarmen zullen overigens ook goed geïsoleerd moeten zijn om zo min mogelijk warmteverlies te hebben.

In het algemeen kan men stellen dat zonnecollectoren een beter rendement kunnen behalen dan zonnepanelen. Financieel zal het gebruik van zonnecollectoren daarom ook stukken aantrekkelijker zijn. Maar of men nu voor zonnepanelen of zonnecollectoren gaat gebruiken, men bespaart altijd wel een bepaald bedrag op de energierekening. Naarmate men meer warmte voor het zwembadwater uit zonne-energie kan halen zal ook het voordeel stijgen. Na enkele jaren heeft men ook de investering in de zonnepanelen terugverdiend.

samenom banner